“Ειρήνη” του Αριστοφάνη

Η «Ειρήνη» είναι κωμωδία του Αριστοφάνη. Παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Το θέμα του έργου είναι η ειρήνη ως λύση του Πελοποννησιακού Πολέμου που μάστιζε τις ελληνικές πόλεις. Θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, έχει μεγαλώσει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να ανέβει στο Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος που έχει ένα τεράστιο γουδί για να λιώσει μέσα τις ελληνικές πόλεις.

Καθώς ο Πόλεμος φεύγει, ο Τρυγαίος καλεί το χορό να ελευθερώσει την Ειρήνη. Χάρη στη βοήθεια τους, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και την Οπώρα που ήταν μαζί της. Όλοι είναι χαρούμενοι με την επιστροφή της Ειρήνης, εκτός από τον οπλοπώλη, που έμεινε χωρίς δουλειά.

Τα τριτάκια μας παρουσίασαν μια διασκευή της «Ειρήνης», βασισμένη στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη».