Οικολογικά σχολεία 2017-2018

Φέτος το κεντρικό μας θέμα ήταν “Το νερό”.  Στο νησί μας έχουμε πολλές φορές βιώσει την έλλειψή του και την κακή ποιότητά του. Το νερό είναι πάντα επίκαιρο θέμα για τους νησιώτες, όπως εμείς. Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε από πολλές οπτικές γωνίες και σε πολλές θεματικές. Το νερό τρέχει, το ίδιο και οι ιδέες μας!

Η περιβαλλοντική επιτροπή του σχολείου μας οργάνωσε δραστηριότητες, για να μελετήσουν όλες οι ηλικιακές ομάδες τον κύκλο του νερού στη φύση.

Οι μαθητές μας μελέτησαν τα υδρογραφικά στοιχεία του νησιού μας. Κυρίως ασχολήθηκαν με την (Α)χιβαδόλιμνη,  η οποία αποτελεί σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά και προστατεύεται ως χαρακτηρισμένος υγροβιότοπος από την WWF  και το Ριβάρι, όπου ζει ένας μοναχικός ερωδιός!

Οι μαθητές ερεύνησαν τους τρόπους εξασφάλισης πόσιμου νερού παλιότερα και σήμερα. Γνώρισαν τα υδροφόρα πλοία και τις “βαρέλες” αποθήκευσης νερού, τις κοινοτικές υδροδεξαμενές, αλλά και τις οικιακές υδροδεξαμενές, τις στέρνες. Επίσης, είδαν από κοντά πηγάδια και μαγκάνια, που έχουν σωθεί από παλιότερες εποχές.

Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου έφτιαξαν χάρτες στο μάθημα της Γεωγραφίας, ημερολόγια, αφίσες, εικονογράφησαν λαϊκά παραμύθια για το νερό και χόρεψαν με την ψυχή τους! Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στη σχολική κοινότητα και όλοι ήπιαν νερό στην υγειά μας!

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν στις 2 Μαρτίου 2018 τη Μονάδα Αφαλάτωσης Μήλου και ξεναγήθηκαν από το προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία της αφαλάτωσης, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το νερό και την υδροδότηση, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν το αφαλατωμένο νερό.

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης ετοίμασαν μια σειρά πειραμάτων για τους μικρούς συμμαθητές τους. Έννοιες όπως η άνωση, η πίεση, η πυκνότητα και η μάζα έγιναν παιχνίδι και της φυσικής… μαγεία!

Οι δύο μασκότ μας, ο Οκτάπους και η Οκτώ, παρουσίασαν τον Οικο- κώδικα για το νερό και έπαιξαν επιτραπέζια που ετοίμασαν τα παιδιά της Α΄ τάξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, συνεργαστήκαμε με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου (http://dim-an-syrou.kyk.sch.gr/) και ανταλλάξαμε απόψεις για τις δραστηριότητές μας.

Η “σταγόνα”, η εφημεριδούλα μας, κυκλοφόρησε! Όλα τα νέα μας γύρω απ’ το νερό, τις κατασκευές, τις επισκέψεις, τα πειράματα και τα παιχνίδια κάνουν το γύρο του σχολείου!

Οι μάγισσες Υδρήνη και Υδριάνα (κατά κόσμον Ειρήνη και Ανδριάνα) μας θυμίζουν να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του νερού το καλοκαίρι, για να μην πούμε το νερό νεράκι!

Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν πιάνει το “Άμπρα, κατάμπρα”… Γι’ αυτό προσέχουμε… για να έχουμε!

Ευχόμαστε στους φίλους μας του δικτύου “Οικολογικά σχολεία” καλό καλοκαίρι και τους αποχαιρετούμε για φέτος με ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι που αφηγήθηκαν και εικονογράφησαν οι μαθητές μας, στο πλαίσιο του προγράμματος.